Infotiedote: Tervehdys Elontien palstaviljelijät!

Tervehdys Elontien palstaviljelijät,

Tässä tiedotteessa monenlaista infoa.

Palstakatselmukset

Viljelypalstojen ohjeistuksessa todetaan, että palstaa on viljeltävä ja se tulee pitää hoidettuna. Viljely on aloitettava vuosittain toukokuun loppuun mennessä. Hallituksen vastuulla on huolehtia, että tätäkin ohjeistusta noudatetaan, joten hallitus pitää palstakatselmukset viikolla 23. Tämän jälkeen otamme yhteyttä mahdollisten hoitamattomien palstojen omistajiin ja sovimme jatkosta.

Muistetaanhan huolehtia myös palstojen edessä olevat oja-alueet.

Tästä löytyy linkki viljelypalstojen viljelyohjeisiin.

Jäsenrekisteri ja tietosuoja

Elontien palstaviljelijät ry pitää yllä jäsenrekisteriä. Rekisterin pitämisen perusteena ja käyttötarkoituksena on tietojen, kuten nimi-, osoite-, sähköposti- ja puhelinnumero, käyttö jäsenmaksujen perimiseen ja kokouskutsujen tai tiedotteiden lähettämiseen, yhteydenpitoon palstaviljelijöiden kanssa sekä jäsenyyden varmistamiseen. Yhdistyksen tietosuojaselostetta päivitetään parhaillaan ja se laitetaan yhdistyksen nettisivuille lähiaikoina.

Haluaisitko apua viljelyyn nuorelta kesäseteliläiseltä pientä korvausta vastaan?

Nyt se on mahdollista ainakin kesäkuun alussa, 7.6.-18.6, jolloin voit saada nuoren kesätyöläisen kuudeksi tunniksi töihin hintaan 30€. Yhdistys hoitaa nuoren palkanmaksun sivukuluineen ja laskuttaa yksittäisiä viljelijöitä näiden käyttämistä päivistä.

Varauduthan opastamaan ja olemaan itse palstalla, kun nuori tulee työhön. Jos asia kiinnostaa, laita viesti osoitteeseen elontienpalstat@gmail.com. Ajankohdasta voidaan mahdollisesti myös sopia erikseen, jos kesäkuun alku ei sovi sinulle.

Ilmoittaudu mukaan viimeistään 1.6.2021.

Autetaan yhdessä nuoria tutustumaan työelämään!

Alla olevaa työpaikkailmoitusta saa myös mielellään jakaa:

TÖITÄ TARJOLLA NUORELLE ALUEELLAAMME!

(tai mahdollisesti useammallekin).

Kesätyö kasvimaalla kesäsetelinuorelle

Nuori kesäseteliläinen, puuttuuko sinulta vielä kesätyö? Haemme Helsingin Elontien palsta-alueelle Pakilaan kesätyöntekijöitä kesäkuulle 2021. Työ sisältää palsta-alueen kunnossapitoa, kuten oksien, puskien ja rikkaruohokasvien siistimistä ja kitkemistä, vedenottoaltaiden kunnossapitoa sekä palstalaisten avustamista kasvien huollossa, kastelussa ja muissa töissä. Työsuhteen kesto on 2 viikkoa (60 h), 6 h päivässä ajalla 7.6.-18.6. Työssäsi sinua ohjaa palstakummit ja yhdistyksen aktiivit.

Edellytämme sinulta Helsingin kaupungin kesäseteliä, innokasta ja ahkeraa työotetta, mielenkiintoa sekä ennakkoluulotonta asennetta kaikenlaisia palsta-alueen tehtäviä kohtaan.

Lähetä vapaamuotoinen hakemuksesi, jossa kerrot hieman itsestäsi, miksi haluaisit työskennellä palstoilla ja miksi meidän tulisi valita sinut, sähköpostitse osoitteeseen elontienpalstat@gmail.com, viimeistään 28.5.2021 mennessä. Lisätietoja antaa Elontien palstaviljelijät ry:n puheenjohtaja Hanna Kosonen, p. 040 528 4876.

WC-suunnitelmat

Alueen WC-suunnitelmat etenevät. Tutkimme parhaillaan vaihtoehtoja ja käytännön järjestelyitä ja tiedotamme asiasta lisää, kun asiasta on enemmän tietoa. Parhaaksi vaihtoehdoksi tällä hetkellä käytännöllisyyden ja myös muiden tekijöiden vuoksi näyttää muodostuvan Bajamaja tms. ratkaisu. Suunnitteilla on pieni maksu, jota vastaan wc:tä voi käyttää.

Kompostialue, ohjeistus

Huom1!
Kompostiin saa tuoda vain kasvinosia, ei siis kokonaisia maa-aines”palasia”. Kaikki multa on ravistettava pois kasvien juurilta, ylimääräinen multa hidastaa merkittävästi kompostoitumista.

Huom2!
SAHANPURUA kompostialueella

Hallitus huomauttaa, että kompostialueelle ei saa myöskään viedä mitään muuta kuin kompostoitavaa materiaalia. Kompostin viereen on ilmestynyt sahanpurua ja sen tuonutta henkilöä pyydetään välittömästi hoitamaan säkit pois.

Vieraslajit, kaikki mukaan keräykseen

Lupiinit

Komealupiini on säädetty kansallisesti haitalliseksi vieraslajiksi. Haitallista vieraslajia ei saa päästää ympäristöön, Se leviää helposti siemenistä luontoon ja vie siellä elintilaa alkuperäisiltä kukkakasveilta.

Mitä voin tehdä:
Aloita lupiinin torjunta omalta palstaltasi! Jatka torjuntaa läpi koko kasvukauden äläkä päästä lupiinia kukkimaan (vaikka kukinto kaunis onkin)! Voit myös auttaa palsta-aluetta niittämällä reunoilla kasvavia lupiineja. Niittojäte ja juurineen kaivetut kasvit voi laittaa kompostiin ennen kukintaa. Jos kasvi on jo ehtinyt kehittää kukat ja siemenet, niin näitä ei saa kompostoida, sillä siemenissä säilyy itämiskyky hyvin pitkää. Kukinnot ja siemenkodat tulee kerätä esim. muovipussiin ja hävittää sekajätteenä.

Espanjansiruetanat

Espanjansiruetana kuuluu kansallisesti haitallisiin vieraslajeihin ja se on kaikkiruokainen massalaji, joka on sopeutunut Suomen viileään ilmastoon. Etana voi liikkua jopa 50 metriä yössä, ja se syö yleensä oman painonsa verran (10 g) vuorokaudessa.
Espanjansiruetanalle kelpaa puutarhojen monenlainen ravinto ja voi näin aiheuttaa suuria tuhoja kotipuutarhoissa ja viljelyksillä.

Mitä voin tehdä?
Torjunta on tehokkainta heti keväällä ennen kuin talvehtineet yksilöt ehtivät munia.
Etanoita kerätään pihdeillä tai kertakäyttöhanskat kädessä poimien esim. muovipussiin (etanoiden limassa voi olla listeria-bakteeria, joten hanskat on hyvä olla).
Tehokkaita lopetustapoja ovat etanan pään leikkaaminen saksilla sarvien välistä pitkittäin, jolloin pään hermorengas menee poikki tai etanan pään murskaaminen riittävällä voimalla esim. kivellä kovalla alustalla niin, että isku on mahdollisimman tehokas. Suositeltava tapa on myös etanan tainnutus miedossa (5 %) ja lopetus vahvassa alkoholiliuoksessa. Etanoita voi lopettaa myös rapujen tapaan pudottamalla ne yksitellen kiehuvaan veteen, jolloin veden tulee kiehua voimakkaasti koko ajan. Etanan voi tappaa myös nopeasti pakastamalla. Etanoiden lopettamiseen ei ole tule käyttää etikkaliuosta tai muita heikosti tehoavia myrkkyjä.

Hallitus toivoo kaikkia yhteydenottoja ensisijaisesti sähköpostiosoitteeseen elontienpalstat@gmail.com.

Hyvää viljelyskautta ja leppoisia kelejä toivottaa,

Elontien palstaviljelijät ry:n hallitus
Hanna, Piritta, Nina, Katri ja Piia

Kategoria(t): kategoria. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.